Bergen – turistmål og gatekunsthovedstad

Om man er interessert i gatekunst, eller streetart som det også kalles, er Bergen stedet å være. Om man planlegger en tur til Bergen, kan man enkelt og rimelig bestille hotell på www.hotellbergensentrum.com. Her finner man en god oversikt over ulike tilbud og hotell som passer den enkelte alt etter hvilke behov man har.

Det er en del faktorer man bør tenke på når man bestiller hotell, slik at opplevelsen og oppholdet blir best mulig: Hvilket område av byen ønsker man å bo i? Dette henger ofte sammen med interessert og hva man ønsker å få ut av oppholdet. Hvor mange senger ønsker man på et rom? Hvilket budsjett har man? Er det viktig at frokost er inkludert? Uansett hvilke preferanser man har, er
http://www.hotellbergensentrum.com en praktisk måte å finne frem til riktig hotell på. Om man bestiller i god tid har man også muligheten til å spare inn noen slanter.

Gatekunst

Vakre Bergen by kan skilte med en rekke gatekunstarbeider, og etter at den berømte gatekunstneren Banksy besøkte byen i 2000, ble enda flere inspirert til å begynne med gatekunst. Dolk er en av Norges mest berømte gatekunstnere som har flere arbeider rundt om i byen. I 2009 ble hans verk “Spray” preservert med beskyttende glass.

Motivene til den Melbourne-baserte Dolk er ofte ispedd pop-kulturelle referanser satt inn i en humoristisk og kritisk kontekst. Han er opprinnelig fra Bergen, og hans diskrete stensiler preger bybildet. Arbeidet “Hjertemannen” ble kåret til “Byens Beste Grafitti” av Bergens Tidene.

Bergen by har vedtatt en femårsplan om å være en forgjenger og inspirator innen gatekunst i Norge og Skandinavia, og er en svært inspirerende by å være i for alle som er interessert i denne spennende kunstformen. Her kan man vandre i idylliske brosteinsgater mens man skuer gatekunst på husveggene. Det finnes også en rekke gallerier og visningssteder som jevnlig viser gatekunst. Her kan man gå inn på gallerienes hjemmesider og sjekke ut programmet.

Banksy-verk

Gatekunst og historie

Før 2000-tallet var det ingen dominerende gatekunstnere i Norge. Så dukket det to store navn opp, Pøbel og Dolk. Pøbel og Dolk er mest kjent for samarbeidsprosjektet “Ghetto Spedalsk” hvor de dekorerte ubebodde hus og bygninger i Lofoten med store stensilarbeider. Begge har oppnådd internasjonalt renommé, og Dolk lever av gatekunsten sin.

Engelskmannen Banksy regnes som verdens mest kjente gatekunstner. Han startet med grafittikunst på 90-tallet, og gikk senere over til stensiler og sjablonger da han oppdaget at dette var en mer effektiv måte å jobbe på. På denne måten fikk han opp arbeidene sine lynkjapt før noen oppdaget ham.

Banksys arbeider er ofte politiske med en god dose humor, og han viker ikke unna for samtidkritisk satire. Banksy har vist arbeider på noen av verdens største gallerier og museer som Tate Britain, MoMA og The Metropolitan Museum of Art i New York.

Rikt kulturtilbud

Bergen har et rikt kulturtilbud, og er svært variert. Som Norges gatekunsthovedstad vil man garantert få seg en opplevelse utenom det vanlige om man velger å legge ferieturen hit. Eller kanskje man skal kalle det en inspirasjonsreise?