Historisk hiphopkultur blant unge

Hiphopmusikk har sine røtter i den afroamerikanske radio- og soulmusikken. Mye av denne typen musikk stammer fra ghettoene i USA, og mange forbinder både musikken og kulturen med opprørske unge mennesker.

Hiphopmusikken oppsto på 70-tallet, og man sier at dette tiåret var starten på mange fenomener og stilarter som man fortsatt har den dag i dag. Hiphop omtaler ikke bare en musikkstil, men også ungdomskulturen «hip hop» med innslag av rap, DJ, breakdancing og beatboxing, graffiti og gatekunst. Klesstilen, såkalt streatwear, er veldig viktig å ha på plass for mange «hiphop-ere». Streatwear handler om alt fra sneakers til baggy jeans, caps og t-skjorter med riktig motiv. For mange gutter og jenter handler det om mye mer enn bare musikken. Hiphop er en livsstil.

Konserter i Oslo

Oslo kan by på en rekke populære navn og store hiphopkonserter i år. 27. mai er Lars Vaular klar med sin nye EP, og inviterer til slippfest i bakgården til Dattera til Hagen! Dagen etter, den 28. mai, har Mads Veslelia en stor releasekonsert i klubblokalene til Dattera til Hagen. Mads Veslelia er fra Hønefoss, og kom med sin første plate i 2007. Han rapper på engelsk, og er svært populær i hiphopmiljøet i Norge.

Både 12. og 17. november står Rockefeller i Oslo klar for å ta imot hiphopfans fra hele landet. Da står henholdsvis Kid Ink og Rae Sremmurd klare til å løfte taket på Rockefeller. Kid Ink slapp debutalbumet sitt «Up & Away» 12. juni 2012, og er i dag aktuelle med albumet «Full Speed».

Ibrahima Loucard fra Dakar i Senegal opptrer under artistnavnet Carlou D på Cosmopolite på Torshov i Oslo 28. mai. I oktober, nærmere bestemt den 1., står Gabriel Rios klar på Parkteatret for å gi publikum en opplevelse. Han er foreløpig mest kjent for sitt nyeste album «The Marauder’s Midnight».

Natt i Los Angeles

Nattklubber tar hiphop på alvor

Flere nattklubber i Oslo kan skilte med livekonserter fra store hiphopnavn. Klubben Sawol er én av dem, og den ligger på Grønland. Nattklubben Rå er også en klubb som flere ganger får besøk av både DJ-er og andre kule artister på scenen sin. Rå omtaler seg selv som storstua for hiphop-ere i Oslo. En av de aller største klubbene som ofte dedikerer scenen sin til hiphopartister, er Blå, en klubb i et nedlagt spinneri ved Akerselva. På artistlisten her i år finner man DJ Shiftee fra USA, som skal opptre 6. juni, DOPE D.O.D. fra Nederland den 12. juni, og DJ Mustard fra Los Angeles i California i USA, som opptrer den 28. august. Sistnevnte er et svært kjent navn i hiphopmiljøet, og har en rekke priser på samvittigheten til tross for sin unge alder (25 år). Han har blant annet vunnet BET Hip Hop Award for årets produsent, BET Hip Hop Award for MVP of the Year og BET Hip Hop Award for årets DJ.

Kom til Oslo og opplev en konserthelg av de sjeldne. Informasjon og tips til overnatting finner du på www.hotelloslo.info.